sunnuntai 29. joulukuuta 2024

Koulun uudistamisesta

 " Koulu jos painaa, niin hyvät kurjoitetut ideat betissä voivat jotain auttaa, niin kaikki ei kaadu satunnaisen tehtävän ottaneen ooettajan niskaan. Ja esim paikkaava oppimateriaalimoniste jostakin aiheesta aina joskys on helpompi ottaa käyttöön kuin muuttaa koulya jotenkin uomiltaan. " 

Isoin syy siihen että koulu jatkuu liian pitkään, on että yhteiskunta ei aina toimi niin järkevästi kuin pitäisi. Alaikäisten pelätään kojemattomuuttaan kuolevan taoettuina, jos ovat liiaksi kotona tms omkn päin. Äiti, isä, sisarukset, tutut ja sukulaiset eivät jaksa nuirta niin paljon vaan vähemmän per päivä tuo luotetravuutta, joja suojaa tavamlisia elämänoloja ja elämänmahdollisuuksia. Reippaus ja selviytymuskyky parantavat yleensä järjestelyjen kantavuutta, jos niiden carassa ei lle liikaa, ja vastaavasti jokin tsekkaus ln turvallisuutra lisäävä tekijä kuten esim pienin lapsen vanhempien vaafitaan huolehtivan lapsensa turvallusuudesta. 
Koulu kuten moni muukin asia jatkaa vain uomillaan. Johtajan tehtävänä ln huolehtia taroeellinen oerusooetus kaikille, mutta mitä sen yli käy, onkin innostuneiden osaavaisten ihmisten asia huolehtia, kubhan oerysturvallusuus, terve järki yms ovat huolehdittuina. 
Koulussa on eritasoisia oppilaita ja eri tavoin motivoituneita, ja usekn säädöt, että mitä jenellekin, saattavat mennä ihan pieleen, kun esim opettaja ei alle sekunnissa asian kunnolla läpi miettivää tunnista ehkä taitavaksi, vaan tykkää urautjneesti pulpetissa löhöävösti niin kuin itsekin tekee töitään samoja uomia. Siksi hyvin tiukka kuri ei käykenellekään, vaan hyvin vahvojen tai viivamaisten määräysten sijasta tarttis käyttää lauseita, kommunikoida ajatuksia, etenkin jos toisen näköhahmotus on tarkka ja tunbelmatajuinen havainnlnteko myös, mikä yleensä kuelii hyvästä osaamisen tasosta. Se on eri asia kuin sosiaalusuus, mikä taas tyypillusesti liittyy siivellä olemiseen aikoina, jolloin oma taitotaso tai toimintakyky ei riitä, mistä tyyppiesinerkki ln sairastamusen vuoksi kotiin lepäämään jääneen esim flunssaa tai oksennustautia potevan taipumus olla auttamaan tulkeiden perheenjäsenten tms siivellä, kun nämä vaikka tuovat juotavaa ja jotain ruokaa ja seuraa, ja sitten taas menee lepäämään. Jos moinen tilanne jollekin tyypillinen, niin se kai vaikuttaa sosiaaliselta luonteenlaadulta, ja jos niin sairaana tai heikkokapasiteettisena yrittää töihin tai jotain työmäistä, niin se tuottaa skriik skrääk tyylin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti